2 Kasım 2011 Çarşamba

Kelime-i şehadet

Kendisine şahitlik ederek yaşadığımız islam ile yine kendisine şahitlik ederek sona erer dünya hayatımız.
İslama giriş cümlesi olan şehadet kelimesini iyi anlamak için önce şahitliğin ne olduğunu çok iyi bilmek gerekiyor. Çünkü şahitlik ederek şahit olduğumuzu söyleyerek islama girer müslim-mümin oluruz.
Ben şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur, ve şehadet ederim ki Muhammed o'nun kulu ve Rasuludur.
Açıklaması;
Ben,
Burada ben olarak yani, tek başımıza ve bütün varlığımızla şahitlik ederiz.
şehadet ederim ki;
şehadet etmek;şahitlik etmek demektir.
Şahitlik ise;
1. Şahitlik edilen şey için orda hazır bulunmak,olayı yaşmak gerekir. Şöyle ki göz, kulak vs. yani bütün duyularla olur.Duyular haber verir,akıl algılar. Orda hazır bulunulmuş, böylece şahit olunmuştur. Ve sonucunda akıl bir bilgiyi elde etmiştir.
2.İnsan bilmediği bir şeye, şahitlik edemez.Şahitlik edebilmek için şahitlik edilen şeyi bilmek gerekir ki şahitlik edilebilsin.
Basit bir örnek vermek gerekirse bir olay için mahkemede şahitlik etmek için, olayı bizzat hazır bulunarak yaşamak ve böylece bilmek, veya bizzat görmek işit,mek sonucunda bilmek gerekir. Bu kesin bilgi ise, o olayda şahitlik edilen duruma, kesin olarak inanmayı gerektirir.

Evet şahitlik; Bir duruma Şahit olmanın(hazır bulunmanın) sonucunda --->Bilmek(bilmenin sonucunda)--->İnanmak(inanmanın sonucunda ise)--->şahitliği dile getirmektir.
Tüm bunlar birbiriyle bütündür. Ve Allah'ın kabul ettiği şehadet budur.
Bu gün ise çoğu zaman durum tam tersi şekilde işler ... Dile getirilir oysa henüz şahit olunmamıştır bile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum